Collection 0334 - Збирка спомен подручја Јасеновац и Доња Градина

Дигиталне копије Дигиталне копије Дигиталне копије Дигиталне копије Дигиталне копије Дигиталне копије Дигиталне копије Дигиталне копије Дигиталне копије Дигиталне копије Дигиталне копије Дигиталне копије Дигиталне копије Дигиталне копије Дигиталне копије Дигиталне копије Дигиталне копије Дигиталне копије Дигиталне копије Дигиталне копије Дигиталне копије Дигиталне копије Дигиталне копије Дигиталне копије Дигиталне копије
Results 1 to 25 of 80 Show all

Identity area

Reference code

BA ARSBL 0334

Title

Збирка спомен подручја Јасеновац и Доња Градина

Date(s)

  • 1945 - 1991 (Creation)
  • 1941 - 1945 (Creation)
  • 1941 - 2000 (Accumulation)

Level of description

Collection

Extent and medium

33 компакт диска и 632 микрофише (микрофилм)

Context area

Name of creator

(1966-)

Administrative history

Спомен подручје Јасеновац изграђено је уз уже подручје бившег концентрацијског логора III „Циглана“ Јасеновац. На споменичком простору земљаним хумцима и удубљењима означена су мјеста аутентичних логорских објеката и стратишта унутар самог логора. Пут до споменика Цвијет поплочан је пружним праговима. Они симболично означавају дио сачуване пруге којом су транспорти заточеника стизали у логор. Уз споменички простор у Јасеновцу, Спомен подручје Јасеновац брине о сачуваном аутентичном логорском објекту Kула и логорском гробљу у Старој Градишци, о ромском гробљу у Уштици те о масовним гробницама у Kрапју, Млаци и Јабланцу. Дјелатност Спомен подручја Јасеновац развија се у више смјерница, од прикупљања, истраживања, стручне обраде, заштите и презентације музејске грађе и документације о дјеловању усташког концентрацијског логора Јасеновац, до програма одгоја и образовања, организације изложби и издаваштва, континуиране сарадње с преживјелим заточеницима и организовање комеморација у почаст јасеновачким жртвама. Уз Меморијални музеј у Спомен подручју Јасеновац дјелује и Образовни центар. Меморијални музеј отворен је 1968. године.

Name of creator

(1993-)

Administrative history

The United States Holocaust Memorial Museum (USHMM) is the United States' official memorial to the Holocaust. Adjacent to the National Mall in Washington, DC, the USHMM provides for the documentation, study, and interpretation of Holocaust history. It is dedicated to helping leaders and citizens of the world confront hatred, prevent genocide, promote human dignity, and strengthen democracy. Since its dedication on April 22, 1993, as of 2020, the Museum has had nearly 40 million visitors, including more than 10 million school children, 99 heads of state, and more than 3,500 foreign officials from over 211 countries. The USHMM's collections contain more than 12,750 artifacts, 49 million pages of archival documents, 85,000 historical photographs, a list of over 200,000 registered survivors and their families, 1,000 hours of archival footage, 93,000 library items, and 9,000 oral history testimonies. It also has teacher fellows in every state in the United States and almost 400 university fellows from 26 countries since 1994.

Name of creator

Biographical history

Архив Републике Српске основан је као јединствена, централизована архивска институција за читаво подручје Републике. До средине 1993. године, на територији тадашње Републике Српске дјеловали су Архив Босанске крајине са сједиштем у Бањалуци, Регионални архив у Добоју и Регионални архив у Фочи. „Законом о министарствима“ (СГРС бр. 19/93) основан је Архив Републике Српске са сједиштем у Бањалуци и са статусом самосталне републичке управне организације. У његов састав улазе Архив Босанске Крајине у Бањалуци (основан као Архив града Бањалуке 20. априла 1953), који постаје сједиште нове институције, Регионални архив у Добоју (основан 16. фебруара 1954) и Регионални архив у Србињу/Фочи (основан 29. септембра 1981). Чланом 40 „Закона о министарствима“ (СГРС бр. 19/93) поново је промијењен правни статус Архива. Данас је он републичка управна организација у саставу Министарства просвјете и културе, са стварном и територијалном надлежношћу на цијелој територији Републике Српске. У сврху покривања цјелокупне територије функционалном архивском мрежом, Архив РС основао је подручне канцеларије у Зворнику и Требињу 2001. и Сокоцу 2008. године.

Archival history

Концентрациони логор Јасеновац ослобођен је у прољеће 1945. године. Ослобођење је дочекао као рушевина, без сачуваног инвентара и документације. Званично уређење комплекса почиње 1960-их година. Меморијални музеј Спомен подручја Јасеновац отворен је 1968. године. Музеј је у вријеме СФР Југославије имао двије сталне поставке, првобитну из 1968. године и ревидирану из 1988. године. Музеј је материјал за сталне поставке и пратећи инвентар сакупљао из разних извора: других музеја, архивских институција, организација, те правних и физичких лица, укључујући истраживаче и бивше логораше. До краја 1980-их већину материјала чиниле су копије архивских докумената, највише из Архива Војноисторијског института у Београду (данас Војни архив Србије) и Архива Хрватске у Загребу (Хрватски државни архив), као и фото-репродукције из других институција у Југославији. У инвентару установе било је и послијератног материјала који је настао радом Меморијалног музеја. Углавном се ради о мемоарским записима, упитницима за бивше логораше, радним материјалима и списковима, рукописима чланака и монографија, као и нешто мањи број оригиналних предмета и докумената, углавном поклоњених институцији. Музеј је посједовао и неколико копија 35 мм ролни документарних филмова који су се приказивали посјетиоцима.

Од почетка ратног стања на подручју СР Хрватске, Спомен подрује Јасеновац затекло се у зони ратних дејстава. Прва штета евидентирана је након што су припадници ЈНА поново успоставили контролу над подручјем у октобру 1991. године. Установљено је да је Музеј претходно оштећен и дјелимично опљачкан, вјероватно од стране припадника једне хрватске паравојне формације. У фебруару 1992. године Симо Брдар, кустос Музеја, пренио је музејску грађу у Козарску Дубицу. У јуну 1999. године Министарство за питања бораца, жртава рата и рада је Влади Републике Српске доставило захтјев да се грађа из Јасеновца, која се чува код Симе Брдара, пребаци у Архив Републике Српске, што је и учињено у септембру исте године. Са датумом 27. октобра 2000. године потписан је Споразум између Владе Републике Српске и Музеја Холокауста у Вашингтону о предаји грађе. Истог дана сачињен је и записник о примопредаји грађе између Архива Републике Српске и Музеја Холокауста. Споразумом је дефинисано да је Музеј Холокауста добио овлашћења да се стара о предметима и документацији на одговарајућ начин, у складу са законским и етичким обавезама. Музеј Холокауста је убрзо приступио конзервацији, инвентарисању, фотографисању односно микрофилмовању материјала. Сва грађа која је из Архива Републике Српске предата у Музеј Холокауста је тамо усликана или микрофилмована, а копије односно примјерци ових копија предати су Архиву Републике Српске. Накнадно, Музеј Холокауста је грађу у физичком облику предао обновљеном Спомен подручју Јасеновац.

Immediate source of acquisition or transfer

Content and structure area

Scope and content

Збирка садржи дигиталне и микрофилмске репродукције материјала који је настао радом Меморијалног музеја Спомен подручја Јасеновац. Дигитални колор снимци (33 компакт диска са око 3.500 снимака) су фотографије неколико оригиналних докумената, предметних артефаката и репродукција фотографија, укључујући музејску картотеку и пратеће напомене (музејске метаподатке). Монохроматски микрофилмски снимци (на микрофишама, преко 30 хиљада страница) су снимци материјала који се углавном у виду копије чувао у склопу јасеновачке збирке, а који у највећем обиму потиче из других институција као што су Архив Војноисторијског института у Београду (данас Војни архив Србије) и Архива Хрватске у Загребу (данас Хрватски државни архив), док је у нешто мањем обиму настао радом самог Меморијалног музеја. Микрофилмовани су и улазни инвентари Музеја.

Appraisal, destruction and scheduling

Accruals

System of arrangement

Conditions of access and use area

Conditions governing access

Материјали који припадају збирци дио су јавног домена и слободно су доступни истраживачима и јавности.

Conditions governing reproduction

Снимци са компакт дискова припојени су одговарајућим јединицама описа. Микрофилмовани материјал је у дигитализован и учињен доступним преко одговарајућих јединица описа на платформи Архипедија. Преостала је дигитализација снимака улазних инвентара.

Language of material

Script of material

Language and script notes

Physical characteristics and technical requirements

Finding aids

Allied materials area

Existence and location of originals

Existence and location of copies

Related units of description

Related descriptions

Notes area

Note

Фотографски материјал је узнемирујућег садржаја.

Alternative identifier(s)

Access points

Subject access points

Place access points

Genre access points

Description control area

Description identifier

Institution identifier

Rules and/or conventions used

Status

Level of detail

Dates of creation revision deletion

Language(s)

Script(s)

Sources

Digital object (Master) rights area

Digital object (Reference) rights area

Digital object (Thumbnail) rights area

Accession area