Збирка 0334 - Збирка спомен подручја Јасеновац и Доња Градина

Дигиталне копије Дигиталне копије Дигиталне копије Дигиталне копије Дигиталне копије Дигиталне копије Дигиталне копије Дигиталне копије Дигиталне копије Дигиталне копије Дигиталне копије Дигиталне копије Дигиталне копије Дигиталне копије Дигиталне копије Дигиталне копије Дигиталне копије Дигиталне копије Дигиталне копије Дигиталне копије Дигиталне копије Дигиталне копије Дигиталне копије Дигиталне копије Дигиталне копије
Резултати 1 до 25 од 80 Прикажи све

Подручје идентификације

Сигнатура

BA ARSBL 0334

Назив јединице описа

Збирка спомен подручја Јасеновац и Доња Градина

Датум(и)

  • 1945 - 1991 (Креирање)
  • 1941 - 1945 (Креирање)
  • 1941 - 2000 (Сакупљање)

Ниво описа

Збирка

Обим и носач записа

33 компакт диска и 632 микрофише (микрофилм)

Подручје контекста

Назив/Име ствараоца архивске грађе

(1966-)

Историјат ствараоца

Спомен подручје Јасеновац изграђено је уз уже подручје бившег концентрацијског логора III „Циглана“ Јасеновац. На споменичком простору земљаним хумцима и удубљењима означена су мјеста аутентичних логорских објеката и стратишта унутар самог логора. Пут до споменика Цвијет поплочан је пружним праговима. Они симболично означавају дио сачуване пруге којом су транспорти заточеника стизали у логор. Уз споменички простор у Јасеновцу, Спомен подручје Јасеновац брине о сачуваном аутентичном логорском објекту Kула и логорском гробљу у Старој Градишци, о ромском гробљу у Уштици те о масовним гробницама у Kрапју, Млаци и Јабланцу. Дјелатност Спомен подручја Јасеновац развија се у више смјерница, од прикупљања, истраживања, стручне обраде, заштите и презентације музејске грађе и документације о дјеловању усташког концентрацијског логора Јасеновац, до програма одгоја и образовања, организације изложби и издаваштва, континуиране сарадње с преживјелим заточеницима и организовање комеморација у почаст јасеновачким жртвама. Уз Меморијални музеј у Спомен подручју Јасеновац дјелује и Образовни центар. Меморијални музеј отворен је 1968. године.

Назив/Име ствараоца архивске грађе

(1993-)

Историјат ствараоца

Меморијални музеј Холокауста Сједињених Држава основан је 22. априла 1993. године са сједиштем у граду Вашингтон, Дистрикт Колумбија (САД). Његова главна функција је документовање Холокауста и едукација у сврху превенције злочина почињених по тој матрици. У својој сакупљачкој дјелатности, ММХ је стекао, до 2020. године, близу 13 хиљада артефаката, 49 милиона страница архивских докумената, око 85 хиљада фотографија и мноштво другог материјала и архивских записа.

Назив/Име ствараоца архивске грађе

Биографија

Архив Републике Српске основан је као јединствена, централизована архивска институција за читаво подручје Републике. До средине 1993. године, на територији тадашње Републике Српске дјеловали су Архив Босанске крајине са сједиштем у Бањалуци, Регионални архив у Добоју и Регионални архив у Фочи. „Законом о министарствима“ (СГРС бр. 19/93) основан је Архив Републике Српске са сједиштем у Бањалуци и са статусом самосталне републичке управне организације. У његов састав улазе Архив Босанске Крајине у Бањалуци (основан као Архив града Бањалуке 20. априла 1953), који постаје сједиште нове институције, Регионални архив у Добоју (основан 16. фебруара 1954) и Регионални архив у Србињу/Фочи (основан 29. септембра 1981). Чланом 40 „Закона о министарствима“ (СГРС бр. 19/93) поново је промијењен правни статус Архива. Данас је он републичка управна организација у саставу Министарства просвјете и културе, са стварном и територијалном надлежношћу на цијелој територији Републике Српске. У сврху покривања цјелокупне територије функционалном архивском мрежом, Архив РС основао је подручне канцеларије у Зворнику и Требињу 2001. и Сокоцу 2008. године.

Историјат фонда

Концентрациони логор Јасеновац ослобођен је у прољеће 1945. године. Ослобођење је дочекао као рушевина, без сачуваног инвентара и документације. Званично уређење комплекса почиње 1960-их година. Меморијални музеј Спомен подручја Јасеновац отворен је 1968. године. Музеј је у вријеме СФР Југославије имао двије сталне поставке, првобитну из 1968. године и ревидирану из 1988. године. Музеј је материјал за сталне поставке и пратећи инвентар сакупљао из разних извора: других музеја, архивских институција, организација, те правних и физичких лица, укључујући истраживаче и бивше логораше. До краја 1980-их већину материјала чиниле су копије архивских докумената, највише из Архива Војноисторијског института у Београду (данас Војни архив Србије) и Архива Хрватске у Загребу (Хрватски државни архив), као и фото-репродукције из других институција у Југославији. У инвентару установе било је и послијератног материјала који је настао радом Меморијалног музеја. Углавном се ради о мемоарским записима, упитницима за бивше логораше, радним материјалима и списковима, рукописима чланака и монографија, као и нешто мањи број оригиналних предмета и докумената, углавном поклоњених институцији. Музеј је посједовао и неколико копија 35 мм ролни документарних филмова који су се приказивали посјетиоцима.

Од почетка ратног стања на подручју СР Хрватске, Спомен подрује Јасеновац затекло се у зони ратних дејстава. Прва штета евидентирана је након што су припадници ЈНА поново успоставили контролу над подручјем у октобру 1991. године. Установљено је да је Музеј претходно оштећен и дјелимично опљачкан, вјероватно од стране припадника једне хрватске паравојне формације. У фебруару 1992. године Симо Брдар, кустос Музеја, пренио је музејску грађу у Козарску Дубицу. У јуну 1999. године Министарство за питања бораца, жртава рата и рада је Влади Републике Српске доставило захтјев да се грађа из Јасеновца, која се чува код Симе Брдара, пребаци у Архив Републике Српске, што је и учињено у септембру исте године. Са датумом 27. октобра 2000. године потписан је Споразум између Владе Републике Српске и Музеја Холокауста у Вашингтону о предаји грађе. Истог дана сачињен је и записник о примопредаји грађе између Архива Републике Српске и Музеја Холокауста. Споразумом је дефинисано да је Музеј Холокауста добио овлашћења да се стара о предметима и документацији на одговарајућ начин, у складу са законским и етичким обавезама. Музеј Холокауста је убрзо приступио конзервацији, инвентарисању, фотографисању односно микрофилмовању материјала. Сва грађа која је из Архива Републике Српске предата у Музеј Холокауста је тамо усликана или микрофилмована, а копије односно примјерци ових копија предати су Архиву Републике Српске. Накнадно, Музеј Холокауста је грађу у физичком облику предао обновљеном Спомен подручју Јасеновац.

Преузимање грађе

Подручје садржаја и структуре

Оквир и садржај

Збирка садржи дигиталне и микрофилмске репродукције материјала који је настао радом Меморијалног музеја Спомен подручја Јасеновац. Дигитални колор снимци (33 компакт диска са око 3.500 снимака) су фотографије неколико оригиналних докумената, предметних артефаката и репродукција фотографија, укључујући музејску картотеку и пратеће напомене (музејске метаподатке). Монохроматски микрофилмски снимци (на микрофишама, преко 30 хиљада страница) су снимци материјала који се углавном у виду копије чувао у склопу јасеновачке збирке, а који у највећем обиму потиче из других институција као што су Архив Војноисторијског института у Београду (данас Војни архив Србије) и Архива Хрватске у Загребу (данас Хрватски државни архив), док је у нешто мањем обиму настао радом самог Меморијалног музеја. Микрофилмовани су и улазни инвентари Музеја.

Вредновање, излучивање и рокови чувања

Допуне

Систем сређивања

Подручје услова приступа и коришћења

Услови приступа

Материјали који припадају збирци дио су јавног домена и слободно су доступни истраживачима и јавности.

Услови умножавања

Снимци са компакт дискова припојени су одговарајућим јединицама описа. Микрофилмовани материјал је у дигитализован и учињен доступним преко одговарајућих јединица описа на платформи Архипедија. Преостала је дигитализација снимака улазних инвентара.

Језик грађе

Писмо грађе

Напомене о језику и писму

Физичке особине и технички захтјеви

Информативна средства

Подручје сродне грађе

Постојање и локације оригинала

Постојање и локације копија

Сродне јединице описа

Сродни описи

Подручје напомена

Напомена

Фотографски материјал је узнемирујућег садржаја.

Алтернативни идентификатор(и)

Приступне тачке

Предметне приступне тачке

Приступне тачке места

Приступне тачке назива/имена

Приступна тачка жанра

Подручје контроле описа

Идентификатор описа

Идентификатор установе

Правила и/или прописи употребљени

Статус

Ниво детаљности

Датуми стварања, ревизије, отписа

Језик(ци)

Писмо(а)

Извори

Дигитални објект (Главни документ) подручје права

Дигитални објект (Упутница) подручје права

Дигитални објект (Умањени приказ) подручје права

Подручје улазног инвентара

Повезане теме

Повезани људи и организације

Повезани жанрови

Повезана места