Збирка 0326 - Збирка о земљотресу 1969

Билтен Извршног вијећа СР БиХ Здравко Кукрика: забиљешке о првим часовима и првим акцијама послије земљотреса 26. октобра Ванредно издање Гласа поводом прве посјете Тита

Подручје идентификације

Сигнатура

BA ARSBL 0326

Назив јединице описа

Збирка о земљотресу 1969

Датум(и)

  • 1969 - 1971 (Сакупљање)

Ниво описа

Збирка

Обим и носач записа

50 кутија

Подручје контекста

Назив/Име ствараоца архивске грађе

Биографија

Архив Републике Српске основан је као јединствена, централизована архивска институција за читаво подручје Републике. До средине 1993. године, на територији тадашње Републике Српске дјеловали су Архив Босанске крајине са сједиштем у Бањалуци, Регионални архив у Добоју и Регионални архив у Фочи. „Законом о министарствима“ (СГРС бр. 19/93) основан је Архив Републике Српске са сједиштем у Бањалуци и са статусом самосталне републичке управне организације. У његов састав улазе Архив Босанске Крајине у Бањалуци (основан као Архив града Бањалуке 20. априла 1953), који постаје сједиште нове институције, Регионални архив у Добоју (основан 16. фебруара 1954) и Регионални архив у Србињу/Фочи (основан 29. септембра 1981). Чланом 40 „Закона о министарствима“ (СГРС бр. 19/93) поново је промијењен правни статус Архива. Данас је он републичка управна организација у саставу Министарства просвјете и културе, са стварном и територијалном надлежношћу на цијелој територији Републике Српске. У сврху покривања цјелокупне територије функционалном архивском мрежом, Архив РС основао је подручне канцеларије у Зворнику и Требињу 2001. и Сокоцу 2008. године.

Назив/Име ствараоца архивске грађе

Назив/Име ствараоца архивске грађе

Назив/Име ствараоца архивске грађе

Историјат фонда

Дана 3. новембра 1969. Скупштина општине Бањалука именовала је Здравка Кукрику на чело Секретаријата за информисање и документацију, чиме почиње систематски рад на сакупљању свих информација у вези са катастрофалним земљотресом и његовим посљедицама. Упоредо је дјеловао и Центар за информације и документацију при Општинској конференцији Социјалистичког савеза радног народа Бањалуке. Пар година касније бригу о овој документацији преузео је Завод за студије и пројектовање Бањалука, да би крајем 1973. овај посао прешао на Фонд за обнову Бањалуке.

Преузимање грађе

Дана 19. новембра 1974. године Фонд за обнову Бањалуке предао је документацију о земљотресу Архиву Босанске Крајине у Бањалуци.

Подручје садржаја и структуре

Оквир и садржај

Разноврсни материјали односе се на догађаје 26. и 27. октобра 1969, односно на земљотрес који је погодио Бањалуку и Босанску Крајину, на реакције југословенске и свјетске јавности, на активности локалних, републичких и савезних органа управе и друштвенополитичких организација, те на посљедице ове катастрофе у распону од наредне двије године. Збирка садржи документацију разних субјеката, публикације, спискове, реферате, новинске исјечке, извјештаје, записнике и друго.

Вредновање, излучивање и рокови чувања

Допуне

У збирци нису предвиђене допуне, иако је непосредно након преузимања евидентиран одређен недостатак дијела материјала. Овај недостатак никада није надомјештен од стране предаваоца грађе или других релевантних лица.

Систем сређивања

Подручје услова приступа и коришћења

Услови приступа

Услови умножавања

Језик грађе

Писмо грађе

Напомене о језику и писму

Физичке особине и технички захтеви

Информативна средства

Сумарни попис материјала са историјском биљешком, Нафис Халиловић и Гордана Стевановић, 1976.

Подручје сродне грађе

Постојање и локације оригинала

Фотографије и филмови који су предати Архиву Босанске Крајине заједно са документацијом која се налази у овој збирки уврштени су у посебне збирке по врсти материјала.

Постојање и локације копија

Сродне јединице описа

Материјали који се односе на земљотрес 1969. налазе се у више различитих фондова локалног поријекла, посебно грађа Скупштине општине Бањалука, Фонда за обнову Бањалуке те друштвенополитичких организација. У Збирци фотографија чува се већи број фотографског материјала који се односи на земљотрес, а исто се односи и на збирку филмова.

Сродни описи

Подручје напомена

Алтернативни идентификатор(и)

Приступне тачке

Предметне приступне тачке

Приступне тачке места

Приступне тачке назива/имена

Приступна тачка жанра

Подручје контроле описа

Идентификатор описа

Идентификатор установе

Правила и/или прописи употребљени

Статус

Ниво детаљности

Датуми стварања, ревизије, отписа

Језик(ци)

Писмо(а)

Извори

Дигитални објект (Главни документ) подручје права

Дигитални објект (Упутница) подручје права

Дигитални објект (Умањени приказ) подручје права

Подручје улазног инвентара

Повезане теме

Повезани људи и организације

Повезани жанрови

Повезана места